Sommersemester 2021

Differential Equations II A

Homepage of the lecture
ISIS-webpage of the lecture

This lecture provides an introduction to boundary value problems for linear and nonlinear elliptic differential equations of second order. We will discuss Sobolev spaces, which rely on a generalized notion of differentiability, variational problems and the associated operator equations, monotone operators, Galerkin methods and linear finite elements as well as the Lax-Milgram lemma and the theorem of Zarantonello.

This 2-hour lecture will be held weekly and is worth 5 ECTS.

Lecture times
Tu
12:30 pm - 2 pm
Lecture
Dr. Hans-Christian Kreusler
2 pm - 4 pm
Exercise classes
André Eikmeier
Secretariat
MA 568

Differential Equations III

Homepage of the lecture
ISIS-webpage of the lecture

The subject of the lecture are initial boundary value problems for partial differential equations describing instationary processes. Using the variational approach and the theory of monotone operators, linear and nonlinear evolution equations of first and second order are studied.In addition to statements on the existence, uniqueness and stability of solutions, aspects of the approximate solution are also considered. Equations of fluid mechanics (Navier-Stokes equations, generalized Newtonian fluids) and elasticity theory and mechanics (vibrating membrane with damping) are considered as applications.

Bochner integral and Bochner-Lebesgue spaces, Gelfand triplets, Sobolev spaces for abstract functions, and compactness arguments for families of abstract functions (Lions-Aubin theorem and generalizations), among others, are provided as functional analytical foundations.

Lecture times
Tu
11 am - 12:30 pm
Lecture
Dr. Hans-Christian Kreusler
Dr. Robert Lasarzik

2 pm - 4 pm
Exercise
Aras Bacho
Secretary
MA568

Seminar Differentialgleichungen

Homepage zum Seminar

Das Seminar richtet sich an Studierende, die eine Bachelor- oder Masterarbeit anfertigen wollen.

Das Seminar findet online als Blockseminar am

Freitag, den 2. Juli 2021 und Samstag, den 3. Juli 2021

statt.

Eine erste Vorbesprechung findet am Montag, den 19. April 2021 ab 16:15 Uhr via "zoom" statt.

Die Zugangsdaten lauten:

Voraussetzungen:
Möglichst Differentialgleichungen I und II A oder vergleichbare Kenntnisse (Differentialgleichungen II A kann parallel im laufenden Semester gehört werden.)

Für weitere Fragen stehen Ihnen Frau Schulte () zur Verfügung.

Absolventenseminar des Fachgebiets

Dieses Seminar bietet Studierenden, die eine Masterarbeit anfertigen, und Doktoranden Gelegenheit, über ihre Ergebnisse zu berichten. Gelegentlich werden auch Gäste zu einem Vortrag eingeladen.

Absolventenseminar des Fachgebietes
12.04.2021 - 17.07.2021